Star Wars visszatekintés- első rész
2015. december 14. írta: Picurfilmek

Star Wars visszatekintés- első rész

Igen, néhány nap múlva elérkezik a pillanat, amikor megnézhetjük a Star Wars legújabb részét. Szerencsés helyzetben vannak Los Angelesben, ők ugyanis már a mai napon láthatják. Igen, én is irigykedem :) Azért mielőtt elérkezne a nagy nap, nézzük át egy kicsit, hogy mik történtek eddig.

csillagok1.jpg

"Réges- régen egy messzi- messzi galaxisban..." így kezdődik minden idők legnépszerűbb fantasy filmje, amely 1977 óta varázsolja el az embereket. Több generáció nőtt fel rajta és még mindig van tovább. Stop! Elnézést kérek a műfaji meghatározásért, de lássuk be, az első három rész (illetve a 4-6ig) közelebb áll a fantasztikumhoz, mint a tudományhoz. És ugye maga George Lucas is így nyilatkozott róla: "Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány." Ez sikerült is neki. Szóval Lucas megírta, majd meg is rendezte a Csillagok háborúját. Az Egyesült Államokban 1977. május 25-én mutatták be. A 11 millió dolláros költségvetésből elkészült film eddig több, mint 798 millió dollárt hozott! Olyan elsöprő sikert aratott amire senki nem számított. A filmipar ezzel egy új szintre lépett. 11 Oscar jelölésből hatot és a 4 Golden Globe jelölésből egyet vihetett haza. Nálunk 1979 augusztus 19-én mutatták be feliratosan. Így is siker volt, de azért nem olyan kiemelkedő, mint akkor, amikor 1984 karácsonyán szinkronnal levetítette a televízió. Hozzáteszem ez az eredeti szinkron azóta is klasszikusnak számít. Ezt a verziót azonban csak a VHS kölcsönzői változatára tették rá. Amikor 1995- ben kiadták a felújított változatot, arra már az új szinkron került.

cs2.jpg

Lucas a kezdetektől hat részt tervezett, de az első hármat- a technika hiánya miatt- akkor még nem tudta megrendezni. És igen, azóta érthetővé is vált, hogy miért. A forgalmazók nem voltak biztosak a sikerben, ezért csak Csillagok háborúja lett a címe. Az alcímet (New hope) illetve a rész meghatározást, csak akkor kapta meg, amikor világossá vált, hogy ezt a szériát folytatni kell.

cs3.jpg

Ha őszinték akarunk lenni George Lucas a Csillagok háborújával indult el a halhatatlanság útját, amit azóta számos produkció követett már. A szereplők közül Harrison Ford- Han Solo- ekkor már szerepelt néhány filmben, sőt az American graffiti-ben Lucassal együtt. Fordnak ez volt az igazi áttörés és karrierje azóta is csak szárnyal. Mark Hamill jó választásnak bizonyult, mint Luke Skywalker, de sajnos bármekkora siker volt is számára a film, nem sikerült kitörne és kisebb szerepek illetve a sorozatok maradtak neki. Carrie Fisher Leila hercegnőként vonult be a történelembe és- bár kapott lehetőséget- ennél nagyobb sikert sosem ért el, mint ezzel a sorozattal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://picurfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr448170378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása