Édes este
2015. november 29. írta: Picurfilmek

Édes este

Lehet, hogy most meglepődtök, hogy ezt is a listára tettem, de számomra ez egy nagyon fontos és szép film. A hetedik helyen az Édesek és mostohák (Stepmom) szerepel.

edes2.png

Jackie (Susan Sarandon- Thelma és Louise) és Luke Harrison (Ed Harris- A mélység titka) éppen válnak. Két gyerekük a fiatalabb Ben és az idősebb, kamaszodó Anna (Jena Malone- Az éhezők viadala) nehezen fogadják apjuk új barátnőjét Isabelt (Julia Roberts- Micsoda nő). Jackie szeretné egyben tartani a családot, de nehezen engedi ki a kezéből az irányítást. Isabel fotós, az ő életébe nem fér bele a gyereknevelés, de szereti Luke-ot és tudja, hogy a gyerekei a legfontosabbak. Apuka pedig ott találja magát két nő illetve a régi és az új élete között. A gyerekek pedig inkább az édesanyjukra hallgatnak. Ám egy napon, amikor Jackie rossz híreket kap az onkológusától, minden megváltozik.

A film Chris Columbus (Reszkessetek betörők, Harry Potter 1-2) rendezésében 1998-ban került a mozikba. Egy fantasztikus családi dráma, ami nem nélkülözi a komikus elemeket sem. Megható, ahogyan az összes szereplő szemszögéből megmutatja a történéseket. Jackie harcát saját magával, a férjével és annak barátnőjével. Ahogyan mindent elkövet azért, hogy minta anyának látszon és Isabelt teljesen alkalmatlannak ítéljük az anya szerepre. Isabel figurája pedig a tipikus mostohaanya. Szeretne megfelelni az elvárásoknak, ám a saját szabadsága és élete azért még fontosabb. A gyerekek oldaláról pedig bemutatja, hogy mit is jelent a válás. Még a korosztályok közti különbségek is jól láthatók. Ben (Liam Aiken- A kárhozat útja)aki a kisebbik- ráadásul fiú- teljesen másképp éli meg az adott helyzetet, mint nővére, aki pont abban a korban van, amikor minden esemény hatványozottan fontos. Bemutatja, hogy egy komoly tragédia miként változtatja meg a család hozzáállását dolgokhoz és egymáshoz. Amikor Jackie számára nyilvánvalóvá válik a betegsége súlyossága, akkor zseniális érzékkel mutatja be, hogy miként "tanítja meg" Isabelt arra, hogyan legyen anyja gyermekeinek. Minden apró emléket, mesét próbál átadni neki. Egyszeriben ráébredünk arra, hogy mennyi mindent őriz rólunk az édesanyánk. Hogy minden sebhelyünkre emlékszik. Hogy mennyire bántja, hogy egyszer ott felejtett minket a boltban. Igen, erre nálunk is volt példa :) Emlékszik a születésünk pillanatára és arra, hogy miként és hogyan tettük meg az első lépéseinket. Emlékszik mindenre, amit tettünk. Jól felépítve, lépésről- lépésre mutatja be annak a folyamatát, hogyan lesz egy trónbitorló személyből, egy nagyon is fontos családtag. És amikor elérkezik karácsony napja, a közös családi fotón már Isabelnek is van hely. Susan Sarandon egyszerűen zseniális színésznő! Zseniális! Nem hiszem, hogy tudnék olyan filmjét mondani, amiben ne lett volna nagyon jó. Ed Harris és Julia Roberts is fantasztikus. Columbus remek színész gárdát hozott össze. John Williams pedig ismét egy nagyszerű zenét alkotott. 

edes.jpg

Szóval bármennyire is dráma, azért nem kevés mosolyt csal az arcunkra. A gyermeki ártatlan beszólások, anyuka komoly nevelési tanácsai, a mostoha epés megjegyzései. Tehát igenis ott a helye azon a karácsonyi listán!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://picurfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr78125506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása