Európa- rejtély (Europa report)
2015. október 11. írta: Picurfilmek

Európa- rejtély (Europa report)

Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre a sci-fire. Bár egy 2013-as alkotásról van szó, érdemes szót ejteni róla. Mint tudjuk a földön kívüli élet lehetősége hosszú idő óta az emberek vesszőparipája. Talán azért, mert túl hihetetlen, hogy itt legyen csak élet, de az is lehet, hogy egyszerűen puszta kíváncsiság. Bármiről is legyen szó, a világűr túl nagy ahhoz, hogy ne legyen benne fantázia.


2061-ben egy magántőkéből finanszírozott expedíció indul a Jupiter Európa nevű holdjára. Mégpedig azért, mert élet nyomait vélték rajta felfedezni. Bár az űrhajó elveszíti a kapcsolatot a Földdel, a küldetést folytatják. Nem sokkal a holdra érkezés után máris kiderül, hogy tényleg van ott valami. Valami, ami egyáltalán nem illik a Földön felvázolt egysejtűekhez. Néhány társuk elvesztése után a maradék legénység úgy dönt, elhagyják az Európát. Ám az a valami odalent nem ért egyet a döntéssel.


A film found footage stílusban készült. Vagyis olyan, mintha a szereplők dokumentálták és hagyták volna hátra azzal a címszóval, hogy "halálunk esetén megnézendő". Dokumentarista jellegét annak is köszönheti, hogy nem csak az űrhajón található kamerák által rögzített felvételeket láthatjuk, hanem a földi személyzet néhány tagja is megszólal. Az első perctől kezdve tudjuk, hogy egy nem éppen jól sikerült projectről van szó. Ráadásul a film háromnegyedéig ugrálunk az időben, így addig csak halvány képet kapunk arról, hogy mi is történhetett valójában. A vége előtt húsz perccel még mindig csak találgathatunk. Igazság szerint a film utolsó öt percéig mégcsak képet sem kapunk arról a bizonyos valamiről, magyarázatot pedig végképp ne várjunk. Ám nem is kell.  Egyáltalán nem hiányzott, mert ettől tartotta meg a sci-fi lényegét. Egy ismeretlen világ, ismeretlen élőlénye. Hogyan is lehetne bármit tudni róla, amikor ez volt az első expedíció?! Tökéletes lezárás volt! A sztori jól felépített és érdekes. A karakterek hitelesek, egyáltalán nem unalmasak és szerencsére nem található meg köztük a szokásos sablon, azaz a hős, az ideggyenge vagy a hisztis. Az ismereteinkhez képest a tudományos része is teljesen kidolgozott, míg a fantasztikus elemek hihetőek. Nem mentek át "hülyébe" azáltal, hogy megpróbálnak magyarázkodni. Nekem nagyon tetszett, hogy végéig fenntartotta az izgalmat azzal, hogy semmit nem mutatott meg csak sejtetett. Ezzel lehetőséget adva szerény személyemnek, hogy a fantáziám szárnyait bontogassam. Alacsony költségvetésből készült, de még ez sem rontott rajta. Eltekintve néhány külső jelenettől, nem hiányzott a pénz, mert remekül áthidalták a problémásabb részeket. Megkockáztatom a feltételezést, mely szerint, ha hollywoodi szuperprodukció lett volna pont azt veszíti el, amitől élvezhető és izgalmas volt: a hitelességét. A film, bár amerikaiként van feltüntetve, elég nemzetközi. A rendező-Sebastián Cordero-ecuadori. A szereplők között van egy lengyel Karolina Wydra, egy román Anamaria Marinca, egy svéd Michael Nyqvist, egy dél-afrikai Sharlto Copley és három amerikai Daniel Wu, Christian Camargo és Embeth Davidtz. Viszont mindenki zseniális! Egyáltalán nem hiányoztak azok a bizonyos "nagy" nevek. Remek alakítást láthattunk mindenkitől. Számomra a második found footage film, ami teljesen hihető! Egyszerűen egy profi produkció!

A bejegyzés trackback címe:

https://picurfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr337957654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása