Az Oscar esélyes visszatérés
2016. január 14. írta: Picurfilmek

Az Oscar esélyes visszatérés

A hazai mozikban ma mutatják be A visszatérő (The revenant) c. filmet. Vajon meghozza végre a várva várt Oscar-t DiCaprionak? Vajon sikerül dupláznia Alejandro González Inárritu-nak? Emmanuel Lubezki harmadszor is győztesként kerül ki? De mielőtt ezekre választ kapnánk, lássuk a filmet.

rev3.jpg

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) és társai prémvadászok, akik a vadont járva keresik a zsákmányukat. Egy alkalommal Glass egy hatalmas grizzly medvével találkozik, aki súlyosan megsebesíti. Társai magukkal cipelik, ám állapota megnehezíti a haladást és veszélybe sodorja az ő életüket is. John Fitzgerald (Tom Hardy) javaslatára Glass-t hátrahagyják. Ám ő nem így képzelte el élete befejezését. Ezért minden erejét összeszedve utánuk indul, hogy bosszút álljon.

rev2.jpg

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, bár- elnézve egyes jeleneteit- ezt azért erősen kétségbe vonhatnánk. Olyan durva sérülések vannak benne, amiket egyszerűen nem élhetett volna túl senki...és mégis. Alejandro González Inárritu, a tavalyi Birdman után, ismét nagyot alkotott. Azért hozzáteszem nem a kedvencem az a film, sőt! Viszont el kell ismerni, hogy nagyon jól választ maga mellé csapatot és mindig jó történethez nyúl. Ebben az esetben sem volt ez másképp. Egy ember- illetve igazából nem is csak egy, hiszen a főszereplő mellett a többiek sorsa is fontos része a filmnek- harca a természettel és önmagával. Megmutatja nekünk, hogy mindegy mi hajtja előre az embert- legyen az bosszú, anyagi okok, szeretet- képes szembeszállni bármivel, hogy elérje a célját. Arról is véleményt alkot, hogy sok esetben az ember nem különbözik az állatoktól. Az ösztöneink vezérelnek minket és a túlélésért bármire képesek vagyunk. Kérdések sokaságát tesszük fel magunknak. Vajon mi mit tennénk egy ilyen helyzetben? Vajon képesek lennénk végigcsinálni? És ezek mellett zseniálisan bemutatja az 1800-as évek Amerikáját. Azt a helyzetet, ahol a fehérek harcoltak az indiánokkal. Egy film, ahol nincs szó szerint vett drámai csúcspont. Ahol nem a vég a lényeg, hanem az oda vezető út. Egy film, ahol a szó szoros értelmében nincsen jó vagy rossz szereplő, inkább csak fokozatok vannak. Borzasztóan naturalisztikus, de Inárritu filmjeire ez jellemző. Olyan élethűen ábrázol eseményeket, hogy a hideg futkos a hátunkon. Olyan nyersen és valósághűen mutat be dolgokat, hogy az ember tényleg azt érzi, hogy igenis része a filmnek. Hogy együtt lélegzik és mozdul a szereplőkkel. Ha elég bátor lennék akkor azt írnám, hogy egy road movie. Tudom, hogy furcsán hangzik, de a műfajnak elég sok elemét megtalálhatjuk ebben a filmben. Ezt az érzést erősítette Lubezki a zseniális fényképezéssel. Bámulatos képekkel van tele a film. Elképesztően eredeti és hihetetlenül látványos. És még fokozhatnám, de nincsenek szavak a munkájára.

rev1.jpg

A szereplőket tekintve azt kell mondanom, hogy DiCaprio alakítása most is zseniális. Pontosan azt hozta, amit vártam. Ám én mégis Tom Hardy-t emelném ki. A Legenda óta azt gondoltam, hogy"na, ebben a filmben megmutatott mindent, amit tud"és nem. Olyan nagyszerűen alakítja a gonosz, aljas szerepét, hogy nem lehetett nem szeretni érte. És nem vitatom, hogy DiCaprionak már kijárna egy Oscar, de szerintem ennél voltak sokkal jobb szerepei is. Ebben a filmben igazából az állóképessége mutatkozott meg, de nem nagyon tudott kibontakozni. Nem mondom, hogy bárki el tudta volna játszani, de tény, hogy nem ez a színészi játéka volt a legemlékezetesebb.

Összegezve, ha legalább harminc perccel rövidebbre csinálja akkor egy mesterművet alkot. Így azonban voltak üresjáratok. Ettől függetlenül igenis megérdemli az Oscart DiCaprio és Tom Hardy-ról sem kéne elfeledkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://picurfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr128269920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása