Sikerült megnéznem a Lazarus hatàs (The Lazarus effect) című filmet. Nos, a trailer nem győzött meg, de a kíváncsiság erősebb volt :) Azt eddig is tudtam, hogy orvosi berkekben létező dologról beszélünk. Bár nem túl gyakran, de volt már rà példa, hogy a halál beàllta utàn órákkal, sőt néha akár napok múlva is, a delikvens "feltámadt". Tudományos magyarázat nincs rà, ötlet viszont annál is több.

Ebben a filmben az életre keltést azonban egy- az agyból kivont- szerrel próbálják elérni. Frank ( Mark Duplass) és kis csapata egy egyetem alagsorában éveken át kísérletezik mire rájuk mosolyog a szerencse. Rockyt, a kutyust sikerül feltámasztani. Bár Clay ( Evan Peters) aggódik, mert az eb olyan agyi funkciókat produkál, ami elképzelhetetlen. Szegény teremtés nem eszik, nem iszik, és úgy általában borzasztóan inaktív, ám néha agresszív kitörései vannak. A kísérleteket felfüggesztik és egy gyógyszereket gyártó cég minden eddigi munkájukra ráteszi a kezét. Hogy bizonyítani tudják, övék a felfedezés, újra meg akarják próbálni a feltámasztást, ám Zoe-t ( Olivia Wilde) áramütés éri. Így ő lesz a következő tesztalany. És láss csodàt, embernél is működik a szer, de aki visszajött már nem ugyan az a személy! Bár csak rövid ideig volt halott, a lány elmondása alapján, éveket töltött egy bizonyos helyen. Nála is felfedezhető a hihetetlen agyi aktivitàs. Különleges képességekre tett szert, majd módszeresen kiírtja a csapatot, hogy aztán azt tehesse velük, amit ők vele.

A film nagyon jól indul. A téma maga érdekes és feszegetni való mind tudományosan, mind pedig morálisan. Ezekbe egy picit bele is megy, de nem fejti ki. Érdekes húrokat pendít meg- mint az előbb említett erkölcsi kérdés vagy a gyógyszergyár, aki látván a működést, azonnal lecsap- de egyiket sem játsza le teljesen. Ettől egy kicsit olyan érzése lesz a nézőnek, mintha a film maga sem tudná eldönteni, hogy mit is akar közölni valójában. Legalább négy alkotàst fedezhetünk fel benne. Az Egyenesen át morális megközelítését, a Lucy felvetését az agyi kapacitàssal kapcsolatban, a Halálhajó pokoljárását és a Kedvencek temetője "csak azért sem hagyom, hogy halott legyen" gondolatát. Ettől függetlenül nagyon jól indult. Már-már azon kaptam magam, hogy tényleg felcsigáz a gondolat. Aztán átment valami olyanba, amivel nem tudtam mit kezdeni. Egy jó témàba nyúlva egy B- kategóriás filmet csináltak belőle. Egynek elmegy, de ne várjunk tőle semmi pluszt.