Volt szerencsém megnézni a Mentőexpedíció című produkciót. Na, ezt a könyvet nem olvastam, tehát összehasonlítani sem tudom. A tartalma alapján nem csigàzott fel, de ha már tiszteletjeggyel mehet az ember lánya moziba, akkor hajrà! :)


Mark Watney (Matt Damon) és társai a szokásos feladataikat végzik a Marson amikor a- már előre jelzett- porviharról kiderül, hogy sokkal erősebb, mint hitték. Lakhelyük ezt a nagy erejű természeti csapást nem bírná ki ezért a kapitány, Melissa Lewis ( Jessica Chastain) úgy dönt, hogy inkább elhagyják a bolygót. A vihar megérkezik. A szállítóegységhez közeledve Watneyt egy leszakadó antenna eltalàlja és elsodorja a többiektől. Ráadàsul a kommunikàciós panel is megsérül. A csapat többi tagja halottnak hiszi és ott hagyjàk. Ám ő mégis túlélte. Visszamegy a Lakba, ellàtja a sérüléseit és megpróbál kapcsolatot teremteni. Amikor ez utóbbi kísérlete kudarcba fullad, felméri a lehetőségeit. Élelem csak néhàny hónapra elegendő, neki pedig négy évet kellene vàrni az Areas 4-expedícióra. Hősünk azonban nem szándékozik egy Isten háta mögötti kietlen bolygón elhalálozni. Növényt termeszt, vizet csinál és folyamatosan azon töri a fejét, hogyan tudna kommunikàlni a Földdel. Eközben a NASA már felfedezte, hogy életben van és azon dolgozik, hogyan is hozzák haza. Egyetlen esélyük a màr majdnem földkörüli pályán lévő hazatérő tàrsai. Ám ez az út nagyon kockàzatos és csak egy dobásuk van!


Egyetlen mondat motoszkált a fejemben, amit az Armageddonban hallhattunk"Maguk a NASA! Embert küldtek a Holdra! Maguk zsenik! Minden új kitalàlói!" hàt tényleg csak ennyire futotta?! Semmire nincs vészterv? Emberek, nem a szomszéd orszàgba, hanem a Marsra utaztak azok a szerencsétlenek és tényleg nincs egy B-terv, ha valami rosszul sülne el? Hàt le vagyok döbbenve! Szerencsére legalább kis zöld emberkék nem jöttek és rejtélyes bacilus vagy vírus sem szabadult ki, hogy megfertőzze az ott ragadt jóembert. Sőt! Semmi különleges dolgot sem fedezett fel, amiben a földönkívülieknek szerepe lett volna. Egy kicsit olyan volt, mint a Csillagok között, egy picit Gravitàció nyomokat is tartalmazott és az Apollo 13 jegyeit is felfedezhettük. Néhol véresen komolyan vette magàt a film, mert tudomànyos magyaràzatot igyekezett szolgàltatni a technikai és biológiai kérdésekre. Néhol hihetetlen elemekkel próbált előrukkolni, majd gyorsan átsiklani felette vagy fel sem tételezni, hogy megtörténhet - például hogy hogyan képes betegségek nélkül àtvészelni több, mint egy évet. Ràadàsul úgy, hogy màr az első 20 percben olyan sérülést szerzett, ami akàr halàlos is lehet! Viszont komikus részekben sem szenvedett hiányt. Pl. Sean Bean Gyűrűk ura poénja vagy a nagy csatlakozásra készülés aláfestő zenéje a Waterloo az Abbától :) Aztán rá kellett jönnöm, hogy  nem ezekről szólt. Igenis van mondanivalója! Mark Watney a botanikus, a bolygófoglaló. Egy mai illetve egy űr Robinson. Egy hétköznapi tudós, aki minden tudását beveti, hogy életben maradjon. Ez a film az ember hihetetlen élni akaràsàról szól. Arról, hogy a leglehetetlenebb helyzetből is ki lehet jutni. A marsi egy ember küzdelme önmagàval és az ismeretlennel. Kristen Wiig, Chiwelel Ejioforo, Jeff Daniels, Michael Pena és a többiek pedig fantasztikusan asszisztáltak Matt Damon hihetetlen küzdelméhez. Ridley Scott, bàr nem múlta felül régi önmagát, azért remek sci-fi-vel rukkolt elő. A Marsi egy kiváló alkotàs!