A Star Wars-ra várva
2015. december 10. írta: Picurfilmek

A Star Wars-ra várva

Oké, rendben. Természetes, hogy mindenki a Star Wars legújabb részét várja a legjobban. Ám van még néhány film, ami előtte érdekes lehet. Lássuk!

A héten- pontosabban ma- mutatják be a Tenger szívében ( In the heart of the sea) című Ron Howard (Apolló 13, Váltságdíj) filmet.

a_tenger2.jpg

Igen, tudom, nem ez az első (és nem is az utolsó) Moby Dick adaptáció, de ez mégis más, mint a többi.Thomas Nickerson (Brendan Gleeson- Erőszakik) az Essex matróza, az ő elbeszéléséből ismerhetjük meg, hogy mi is történt a hajótöréskor. George Pollard (Benjamin Walker- A dicsőség zászlaja) a hajó tapasztalatlan kapitánya és Owen Chase (Chris Hemsworth- Thor) a nagyon is tapasztalt elsőtiszt folyamatos vetélkedése veszélybe sodorja a hajót. A nyílt vízen szembe kell nézniük a természet erejével és egy fehér ámbráscettel, aki nem nézi jószemmel, hogy a társait sorra gyilkolják és iszonyatosan ellentámadásba kezd, amely a hajó pusztulásához vezet. A túlélőkre a küzdelem vagy a halál vár.

a_tenger1.jpg

Egy picit olyan, mintha Howard egyesítette volna a természetfilmet a katasztrófafilmmel. Remekül állítja szembe egymással a táj szépségét az emberi fájdalommal és szenvedéssel. Azt kell mondjam, hogy hozza azt, amit tőle elvárhatunk. Minden pontosan úgy halad, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Rutinosan lavírozik a jelen és múlt között. Megfelelő helyen veti be a drámát, az akciót, a feszültséget addig fokozza, amíg csak lehet. A színészek nagyszerűek. Chris Hemsworth és Benjamin Walker remekül hozza a rivalizáló ellenfeleket, ám az igazi és legnagyszerűbb alakítás Brendan Gleeson részéről van. Egyszerűen zseniálisan hozza a traumát szenvedett, megkeseredett és megöregedett tengerészt. A látvány fantasztikus. Komolyan elhittem, hogy a nyílt vízen vannak. Mindent bevetettek, hogy a legélethűbb képet kapjuk és el is érték. Nekem egyetlen problémám volt a filmmel. Nehezen viselem, ha állatokat bántanak. Pláne, ha ezt csak passzióból teszik. Éppen ezért számomra ez egyszer nézhető film volt.

 

A másik heti alkotás a Rendkívüli mesék (Extraordinary tales) Raul Garcia rendezésében.

rendkivuli-mesek_1.jpg

Nem tudom, hogy mennyire ismerős nektek Garcia neve. Rendezőként eddigi munkássága néhány rövidfilm volt, ám animációi annál ismertebbek. Neki köszönhetjük a Herkules mese vicces kis szatírját Philt, az Őslények országát vagy- aki még emlékszik rá- Moflit, az utolsó koalamackót. Most valami olyanhoz nyúlt, amivel eddig még nem sokan próbálkoztak. A horrort ötvözte az animációval. Ez külön- külön is nehéz műfaj, bár a technika rettentő nagy lehetőséget biztosítana mind a kettő számára, ám éppen a technika az, ami sokszor- elnézést a kifejezésért, de- hülyévé és hiteltelenné teszi őket, ráadásul rétegfilmekről beszélünk. Ezért, ha animációról van szó, azt leginkább egész estés családi filmek formájában látjuk viszont, a horrort pedig erősen ötvözik egyéb kategóriákkal. Ám Garcia most elővett öt Edgar Allen Poe novellát (ebből már hármat régebben elkészített) és egy összekötő részt írva hozzá filmre vitte azt. A legismertebb írásokat választotta ki ( A kút és az inga, Az áruló szív, Monsieur Valdemar, Az Usher- ház, A vörös halál álarca) és narrátorként olyan neveket szólaltatott meg, mint Guillermo del Toro, a spanyol rendező, az idén elhunyt Sir Christopher Lee, Julian Sands, Roger Corman, Cornelia Funke, Stephen Hughes és - archív felvételről- Lugosi Béla is. A vizuális megvalósítás érdekes, mert mindegyik történet más -más technikával készült. Felvonultatja a  klasszikus fekete- fehéret, a képregény jellegűt, a gótikust és a számítógépes animációt. Kifejező a film színvilága és ezt még fokozza a különböző hangeffektekkel (ajtó nyikorgás, halálhörgés, velőtrázó sikolyok, suttogás)

295714_1024_rendkivuli_mesek.jpg

Azt kell mondanom, hogy- bár ötletes, nagyon tanulságos, jól kivitelezett, helyenként kifejezetten szórakoztató- csak az író (Poe) és a rendező (Garcia) rajongói fogják értékelni a filmet. Tömegfogyasztásra ez a stílus sajnos alkalmatlan. A felnőtt animációhoz túl eseménytelen, a horror hoz pedig elég kevés. Ettől függetlenül egy nézést megér.

Szóval mielőtt ébredne az erő megnézhetjük, hogyan is vág vissza a természet a tenger közepén vagy esetleg elmélázhatunk a halál sokoldalúságán és az emberi gyarlóságon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://picurfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr828153000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ormi 2015.12.11. 22:39:29

Ez volt ám az ajánlat.
:(

Picurfilmek 2015.12.11. 22:40:46

@Ormi: Ne haragudj, nem akartam senkit megbántani, de tényleg ez a véleményem a filmekről.
süti beállítások módosítása