Aki miatt esik a hó....
2015. december 01. írta: Picurfilmek

Aki miatt esik a hó....

Ha azt írom, Tim Burton, akkor sokak azt gondolhatják, hogy a Karácsonyi lidércnyomás lesz a következő. Ám nálam a hatodik helyen egy sokkal régebbi film szerepel, az Ollókezű Edward (Edward Scissorhands)

o3.jpg

Egy különc feltaláló megalkotja élete fő művét, egy fiút, akit Edwardnak (Johnny Depp) nevez. Ám mielőtt befejezhetné, sajnos meghal. Ezért ott marad árván, a keze helyén hatalmas ollókkal. Edward egyedül éldegél a kastélyban, ám egy napon az elkeseredett szépítőszereket áruló Peg (Dianne Wiest) feltéved a házhoz és rátalál. Tudja, hogy- ijesztő külseje ellenére- egy nagyon is kedves és szerető fiú, ezért magához veszi. Szép lassan az álmos és unalmas kisvároska lakói is megszeretik és befogadják. Először csak kerteket szépítget, majd kisállatokat végül pedig ő lesz a helyi sztár fodrász. Ám amikor beleszeret Kimbe (Winona Ryder), minden szépnek vége szakad.

-Miért esik a hó?"- és nagymama mesélni kezd. Egy gyönyörű film a szeretetről a szerelemről és az emberi természetről. Ahogyan egy idegen próbál beilleszkedni egy - számára teljesen ismeretlen- környezetbe és ahogyan ez a környezet próbálja elfogadni ezt az idegent. Először megijednek tőle, majd szépen lassan befogadják. Az unalmas háziasszonyok, akiknek nincs jobb dolga, mint egymást szekírozni és azon versenyezni, hogy kinek a kertje, haja, ruhája szebb. A még unalmasabb férjek, akik reggel egyszerre indulnak dolgozni és egyszerre nem érdekli őket, hogy mit is csinálnak az asszonyaik otthon. És a gyerekek, akik korukból kifolyólag szemtelenek, kíváncsiak, szerelmesek...ám, amikor választottunk jobban kezd vonzódni egy "különc"iránt, akkor azon már nem nevetünk. Sőt! Ez bosszúért kiállt. Ám vannak szerelmek, amik megmagyarázhatatlanok és beteljesületlenek. Az emberi gyarlóságot és a befolyásolhatóságot is megmutatja nekünk a film. Elég elültetni a kétely és a félelem magvait és azok hihetetlen tempóval fejlődni kezdenek. Pláne, ha a félelem tárgya már amúgy is elég ijesztő. Képesek vagyunk minden jót és szépet pillanatok alatt elfelejteni, ha a biztonságunkról van szó. Burton úgy vágja a szemünkbe az igazságot, hogy a végén még meg is könnyezzük azt. És amikor esik a hó, akkor tudjuk, Edward egy újabb jégszobrot farag az ő szeretett Kimjének. Mire a feltett kérdésre megkapjuk a választ, addigra már egy olyan csodás mesevilág tárul elénk, amit sosem felejtünk el.

o2.JPG

Tim Burton! Van, ki e név hallatán azonnal ódákat zeng róla és van, aki egyszerűen csak azt mondja rá, hogy bolond. Ám ő az a rendező, aki mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Filmjeivel egyenesen odaszögez minket a székhez, akár pozitív, akár negatív értelemben. 1988-ban megrendezte a Beetlejuice- Kísértethistóri filmet, ami lássuk be tényleg megdöbbentő volt, majd egy év múlva "életet adott"Batmannek. Ám mielőtt Batman visszatért volna megírta és meg is rendezte Ollókezű Edward történetét. Ez a zseniális mese talán az első igazi Tim Burton féle történet és látványvilág. Ez a film jóval a CGI korszak előtt született, tehát vannak jelenetek, ahol erősen látszik a makett világ. Bár igazából ez az egyik Tim Burton jellegzetesség. Depp-nek döbbenetesen jó alakítása volt. Minden érzelem ott volt benne úgy, hogy közben szinte csak egy kifejezéssel az arcán játszhatott. Az első perctől kezdve együtt érzünk ezzel a különc, furcsa figurával. Nem akarok senkit bántani, de ezt a szerepet felajánlották Tom Cruise- nak is.....hát....nem tudom, hogy miért nem vállalta, de szerintem mindenki jobban járt.  Bár Wynona Ryderrel már dolgoztak együtt (Beetlejuice), ám Johnny- val ez volt az első közös vállalkozásuk. De a páros azóta már jó néhány filmmel bizonyított ( Az Álmosvölgy legendája, Ed Wood) 

A zene pedig egyszerűen csodálatos! Danny Elfman- aki immáron harmadszor dolgozott együtt a rendezővel- egyszerűen zseniálisat alkotott. Szerintem mindenki előtt ott van az a bizonyos jelenet, amikor Edward jégszobrot farag és Kim kimegy táncolni a "jégesésben". Hát legalább egy fél százas zsepi! Csak ez a rész!

oo1.png

Igen, én az a típus vagyok, aki egyik filmjében rajongva imádja Tim Burtont, míg a következőben egyszerűen döbbenten ülök, hogy"ez meg mi?!". Ám bárhogyan is nézem, az én karácsonyi listámon ez a film a hatodik!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://picurfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr378127398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása